Terapia prin Moxa (Moxibustie)

Numele acestui tratament pare ciudat: moxibustia. Dar procedura nu este chiar atât de stranie, amintind chiar de unele leacuri vechi românești. Unde mai pui că efectele sunt extraordinare, mai ales în cazul reumatismului!

Moxibustia, un tratament asiatic

Moxibustia este un procedeu care se folosește, de obicei, împreună cu acupunctura. Se întâlnește în medicina tradițională chineză, coreeană, vietnameză sau japoneză. Modul de a o aplica variază puțin de la o zonă la alta, dar pricipiile de bază rămân aceleași. De-a lungul corpului există mai multe meridiane și noduri prin care circulă energia. Atunci când apare un dezechilibru, se poate interveni cu ajutorul acestor tehnici. Poate ești familiarizată cu ele și din filmele sau serialele coreene, unde există scene în care personajele sunt tratate astfel.

Mai multe forme, același efect

Moxa este un amestec din plante asemănătoare pelinului. Se găsește sub mai multe forme. Cea mai întâlnită este cea de baton: planta uscată este foarte bine îndesată și învelită într-o folie foarte subțire. În dreptul acului de acupunctură, se pune o folie de aluminiu care acoperă complet zona. Se ia o bucățică din acel amestec de plante, se aplică pe ac și i se dă foc. Se lasă pe loc până se arde în totalitate. Căldura se transmite și are efectul imediat de a scădea durerea și, în timp, după aplicări periodice, de a ameliora numeroase probleme de sănătate. Totuși, poate produce și o ușoară arsură. În zonele sensibile, se mai folosește batonul aprins care afumă ținut îndreptul punctului respectiv, astfel încât să nu atingă pielea. Moxele se mai găsesc și forme cu suport adeziv, pe care este aplicată o cantitatea necesară pentru o ședință de tratament. Li se dă foc și se lipește pe piele, deasupra punctului special de acupunctură, care corespunde problemei pacientului. Astfel, căldura este ghidată acolo unde este nevoie.

De ajutor în reumatism și în pneumonii

Diagnosticul în acupunctură și în moxibustie se pune ținând cont de lucruri care nu par importante la prima vedere: postura corpului, gesturile, aspectul feței, pielii și al limbii. Se ia pulsul în trei locuri diferite la ambele mâini concomitent. Așa se ajunge la un diagnostic care poate fi: “frig și umezeală în exces pe meridianul rinichiului” (fiecare meridian ține de un organ). Aceasta înseamnă o problemă a oaselor. La prima vedere, pare că oasele și rinichii nu ar avea nicio legătură, dar, explică medicul, “apa este din belșug la nivelul rinichiului și ea ajută la schimbul de minerale de care au nevoie oasele”. În diagnosticele care cuprind “frig și umezeală”, moxele pot fi de mare ajutor. Nu mai pare atât de ciudat pentru că și noi asociem aceste senzații bolilor reumatismale sau celor de plămâni. Cele mai bune rezultate le-a obținut dr. Bălănescu la paciente cu discopatie lombară sau hernie de disc, care se mișcau cu greutate, iar acum, cu ajutorul tratamentului, și-au regăsit, într-o oarecare măsură, mobilitatea.

Diagnostic cu ajutorul fumului

Cu batonul aprins se poate face și diagnosticare. La nivelul degetelor de la mâini și de la picioare sunt locuri de intrare și de ieșire ale meridianelor. Se pune batonul fumegând la câțiva milimetri depărtare și se cronometrează cât timp trece până când se simte căldură la deget. Acolo unde a trecut cel mai puțin timp este o problemă și pacientul ar nevoie de mai multă căldură. Deci, boala este pe acel meridian.

Moxibustia este indicată în:

  • Toate tipurile de reumatism
  • Alergiile
  • Discopatii, hernii de disc
  • Alte probleme ale oaselor
  • Bronșite și pneumonii (dacă febra nu este prea mare)
  • Alte afecțiuni ale plămânilor

Contraindicații ale moxibustiei:

  • Boli ale inimii
  • Sarcină.
Suna pentru programare